Loading...

JCN Bolig Prisen uddeles på Aarhus Universitet

6. februar 2024

JCN Bolig Prisen uddeles til det bedste afgangsprojekt hos de nye diplomingeniører og det bedste speciale hos de nye civilingeniører.

Lars Adamsen uddeler JCN Bolig Prisen på Navitas Lars Adamsen uddeler JCN Bolig Prisen på Navitas

JCN Bolig har været med til at sende de nye diplom- og civilingeniører afsted mod fremtiden ved dimissionen på Aarhus Universitet - Institut for Byggeri og Bygningsdesign. Her uddelte vi JCN Bolig Prisen til det bedste afgangsprojekt hos de nye diplomingeniører og det bedste speciale hos de nye civilingeniører.

Salgs- og udviklingsdirektør hos JCN Bolig, Lars Adamsen, mødte op og fortalte de studerende om JCN Bolig, og hvorfor de 2 vinderprojekter var blevet valgt til at modtage JCN Bolig prisen. 

Alle taler om bæredygtighed i disse år, og det er almindelig kendt, at byggeriet er en af de store syndere, når man taler om udledning af CO2. I JCN Bolig har vi stort fokus på at nedbringe CO2-udledningen i vores byggerier, og netop det fokus har været baggrunden for, at vi har et nyt center for bæredygtigt byggeri kaldet HVORDAN - fra Verdensmål til Hverdagsmål. 

I centret viser vi vores kunder og samarbejdspartnere, hvilke tiltag man kan gøre for at nedbringe CO2-udledningen – både i opførelse og i drift, og ikke mindst hvilke valg man skal være opmærksom på, inden et boligprojekt ser dagens lys.

I de senere år er specielt de bærende konstruktioner blevet kraftigere, der anvendes mere beton og armering – og dette uden at der en egentlig faglig begrundelse herfor. For JCN Bolig ligger der store fordele i at optimere projekterne. Det sparer CO2, samtidig med at optimeringerne giver også vores kunder en bedre projektøkonomi. Vi imødekommer de krav for bæredygtigt byggeri, som samfundet stiller os. Vi skal spare på de knappe resurser – uanset om det er energi, vand, kobber i ledninger, cement eller armering i beton.

De to vinderprojekter er således helt i tråd med vores ambitioner inden for netop optimering af konstruktioner. Vinderne har haft bæredygtighed som tema i deres afgangsprojekt, som al byggeri i fremtiden kommer til at tage udgangspunkt i. 

Hos diplomingeniører vandt Amalie Konrad Lassen og Merle Rianne van Logtestijn. I deres afgangsprojekt har de eksperimentelt undersøgt en ny teori til bestemmelse af punktfundamenters bæreevne. Ifølge denne teori kan der typisk spares omkring 40% af materialerne, ligesom bygbarheden øges ved at der oftest alene skal placeres underside armering uden opbuk ved randen.

Deres eksperimentelle arbejde og analysen er et væsentligt bidrag til at kunne reducere materialeforbruget ved punktfundamenter, og projektet passer lige ind i det, JCN Bolig arbejder med i fremtidens bæredygtige byggeri. Tillykke til Amalie og Merle. 

Vinderne hos civilingeniører blev Daniel Peter Brosbøl og Rasmus Juul Larsen for deres projekt med deformation af UHPSFRC bjælker med spændarmering ved brug af Finite Element Analyse (FEA). som er et værktøj, der kan anvendes til at simulere fysiske fænomener.

Den årlige betonproduktion i Danmark medfører en udledning af over 1,5 millioner ton CO2, og der er brug for nye løsninger. HiCon har oplyst, at deres ultra højstyrke beton udleder omkring 40% mindre CO2 per kvadratmeter, der er bygget, og CCL Scandinavia har vist at der kan spares 20% CO2 ved at anvende spændbeton. 

Daniel og Rasmus har arbejdet særdeles dedikeret og ihærdigt. Ideen med at udføre forsøg var således de studerendes egen ide. At udføre forsøg, hvor der anvendes laser, fiberoptik etc. kræver et ekstraordinært stort engagement. 

Begge projektgrupper har vist, at man ved anvendelse af den nyeste viden kan optimere på konstruktioner og samtidig forbedre deres statiske egenskaber. Det nytter ikke noget, at vi bliver ved med at gøre konstruktionerne kraftigere og kraftigere, gøre kablerne tykkere og tykkere, og fylde mere og mere isolering i husene. Med fokus på forskning og udvikling skal vi have optimeret måden vi bygger på igen.

De to projektgrupper har vist, at der er en vej, og det vil vi med JCN Bolig Prisen gerne støtte op om.

Tilbage

keyboard_arrow_up