JCN Bolig skriver ny historie
20. september 2023
Generationsskiftet er gennemført efter et sjældent set forløb på intet mindre end 18 år. Samtidig bliver historien skrevet om.
Flemming V. T. Rasmussen i selskab med lokalhistoriker Svend Aage Madsen og Kirsten Madsen på kontoret i det vestjyske.
Det er tidligere beskrevet, at Flemming V. T. Rasmussen som adm. direktør i virksomheden i 2020 købte aktiemajoriteten i JCN Bolig. Flemming V. T. Rasmussen startede hos det dengang navngivne JCN i 2004 i en stilling som direktionsassistent med en baggrund fra Handelshøjskolen og A.P. Møller. Herefter i en årrække som økonomi- og indkøbschef. Fra 2014 med titel af adm. direktør. 19 år er det blevet til i virksomheden som igennem perioden er blevet omdannet fra generalist til specialist på boligbyggeri.
”I 2005 indtrådte jeg som 28-årig som aktionær og investerede hele min opsparing på kr. 125.000”, erindrer Flemming V. T. Rasmussen med et smil. Det var med en tro på virksomheden og ikke mindst den tro ejerfamilien havde ved allerede efter 1 års ansættelse at tilbyde medejerskab.
Medejerskabet blev i 2016 lavet om til en egentlig aftale om overtagelse af virksomheden, med andre ord blev et generationsskifte sat i gang. Det er den aftale som i 2023 er blevet fuldbyrdet ved at handle de sidste 25% aktier fra Nielsen-familien med en check med nogle flere nuller. Hermed opnår Flemming V. T. Rasmussen en ejerandel på 77%. De øvrige aktier ejes af ledelsen i virksomheden.
Ligesom struktur og orden i penalhuset er vigtige grundelementer hos JCN Bolig, så skal historien også være korrekt gengivet. Der blev afholdt et flot 75-års jubilæum i 2016. Næringsbrevet fra 1941 har altid hængt i kontorlokalerne og er altid blevet angivet som starten på JCN Bolig. Og det var rent faktisk en pudsig samtale med en lokalhistorisk ekspert under selve receptionen i 2016 i forbindelse med jubilæet, der skulle blive udslagsgivende.
”Nu hvor aktierne var handlet, og jeg har overtaget en virksomhed med en lang historie, så ringede jeg til historikeren Svend Aage Madsen. Allerede dagen efter havde han historien for JCN Bolig på plads”, fortæller Flemming V. T. Rasmussen. Og historien var ikke som Flemming Nielsen og dennes far fra ejerfamilien mente den var. Rent faktisk var det Flemming Nielsens oldefar, som i 1898 havde etableret virksomheden og videregivet den til sin søn i et efterfølgende generationsskifte. Lokalhistorikeren kunne samtidig fortælle, at JCN Bolig dermed aktuelt faktisk har 125 års jubilæum.
Christian Nielsen startede op i 1898 og ernærede sig som tømrer og murer (og såmænd som slagter om vinteren). Det var i starten en enkeltmandsvirksomhed, hvor Christian Nielsen kørte rundt på cykel. Stillads mv. ankom på hestevogn. I årene arbejdede hans 3 drenge naturligt med. I 1932 overtog sønnen Jens Chr. Nielsen formelt ”firmaet”, der dog ikke havde noget navn. I 1941 skulle der så være orden i tingene, og Jens Chr. Nielsen fik derfor et næringsbrev. Egentligt blot en formalitet. Jens Chr. Nielsen havde også fået 3 sønner og de overtog i 1968 firmaet, hvorved firmaet fik sit første rigtige navn Jens Chr. Nielsen og Sønner. I 1988 blev firmaet et aktieselskab. I 1995 overtager 4. generation af Nielsen-familien selskabet ”den i firmaet uddannede murer Flemming Skov Nielsen”. I de efterfølgende år er navnet ændret til henholdsvis ”JCN A/S” og ”JCN Bolig A/S”. I 2020 køber Flemming V. T. Rasmussen aktiemajoriteten efter et generationsskifte søsat i 2012. Første ejer udenfor familien. Men med respekt for værdierne.
Dermed omskriver vi den nuværende historie. Vi afholdte 75 års jubilæum i 2016. Og så bliver det 125 års jubilæum i 2023, som vi så er begyndt at fejre. Selve markeringen bliver nok lidt forskudt. ”Men ellers håber jeg ikke tiden bliver ved med at gå så hurtig”, lyder det fra direktøren.
Det er ellers gået hurtigt for boligspecialisten. Siden specialiseringens start i 2013 er omsætningen blevet 10-doblet, og JCN Bolig er aktuelt den 6. største totalentreprenør i Danmark målt på boligbyggeri. Siden 2013 har JCN Bolig etableret kontorer i både Aarhus og København, hvor Aarhus nok må betegnes som hovedkontoret. Det vestjyske er dog stadig en vigtig del af virksomhed og DNA.
Nu skulle historien gerne være som den er. Ikke skrives om mere. Nu skal der kun lægges til.