Loading...

Vedholdenhed og mådehold i byggebranchen

13. juni 2022

Artikkel i dagens byggeri om udviklingen af JCN Bolig og adm. direktør Flemming V.T. Rasmussen’s vej til leder af virksomheden.

Kontrolleret købmand efter år med vækst: Vi lever på lånt tid, hvis ikke vi gør os ekstraordinært umage hver eneste dag

Flemming V.T. Rasmussen er adm. direktør og hovedaktionær i JCN Bolig, og siden sin ankomst har han omdannet det oprindelige familieforetagende fra lokalt, vestjysk håndværkerfirma til landsdækkende totalentreprenør med over en milliard i ordrebeholdning. Vejen til succes blev lagt for 18 år siden, men virksomheden og selvbilledet er under udvikling i takt med, at målet om at blive størst af de næststørste nærmer sig.

Havde du i starten af 00'erne spurgt familien, om hans fremtid lå i byggeriet, ville en venlig hovedrysten have været det entydige svar. Også fra manden selv. Men mens hænderne ikke er skruet på til håndværk, er hovedet til gengæld trænet til at skabe forretning.

Og det har han gjort, Flemming V.T. Rasmussen.

Siden sin start i JCN Bolig (dengang JCN) og særligt efter medejerskabet i 2013 har han vækstet virksomheden til i dag at omsætte for 684 mio. kroner (2021), opnået syv år i træk med tæt på 5 % i overskudsgrad og sikret en ordrebeholdning på 1,5 mia. kroner.

- Dét at drive en virksomhed kræver meget rugbrødsarbejde, og dét har jeg altid kunnet udføre. Jeg har måske ikke været den mest talentfulde, og jeg har altid tænkt mig om og lagt en strategi ud fra en struktur, der kunne bære. Det har aldrig været alt på ét bræt eller afvigelse fra planen, selvom det kan være fristende, forklarer den adm. direktør og ejer af JCN Bolig.

Vedholdenhed og mådehold synes at være kendetegnende for Flemming V.T. Rasmussen, der er opvokset i Sønder Felding syd for Herning. Men trods et ophav, hvor pral er bandlyst, skal ambitionerne, viljen og ønsket om fortsat fremdrift ikke underkendes.

At det blev i byggebranchen, at bedrifterne skulle opnås, står dog ud som et paradoks for en karriere, hvor meget lidt overlades til tilfældighederne.

Fra gymnasiet i Tarm gik turen til Aarhus Handelshøjskole (i dag Aarhus School of Business and Social Sciences) med et ophold på Lancaster University. Som cand.merc.-uddannet blev han projektleder i Dansk Supermarked, der dengang var delvist ejet af A.P. Møller-Mærsk, hvor Flemming V.T. Rasmussen fortsatte til med et lignende ansvarsområde.

- Prototypen på én fra handelshøjskolen, betegner han sig selv og tilføjer hurtigt efter 'og en atypisk profil i byggeriet'.

For selvom mulighederne var store hos det verdensomspændende, danske rederi, var en fremtid i København og med tiden måske også uden for landets grænser svær at forene med familielivet i Jylland.

En dag faldt hans kone over en stillingsannonce i Herning Folkeblad, som han ikke var sen til at søge. Uden at vide meget mere end, at den pågældende virksomhed havde brug for en direktionsassistent drog han til samtale hos rekrutteringsfirmaet i Aarhus, der tog sig af ansættelsesprocessen. Det blev også til 2. samtale, før Flemming V.T. Rasmussen i tredje runde kørte til Timring uden for Vildbjerg for at møde den stadig lidt ukendte virksomhed og menneskene bag.

- Jeg ankom til et mindre sted med 5 funktionærer og ca. 40 håndværkere. Flemming (Skov Nielsen, daværende ejer og nuværende bestyrelsesformand, red.) tog sig af den udførende del, og Ulla (hustruen, red.) tog sig af regnskab på kontoret. Det var en større spiller lokalt, men et - må jeg indrømme - noget mindre firma, end jeg havde forventet, fortæller Flemming V.T. Rasmussen.

Fra verdensmestre til en synkende skude

Han takkede dog ja til stillingen, og familien bosatte sig i Brande, men med en klar idé om, at det nok maksimalt var for en treårig periode.

En plan, der holdt lige godt et år, indtil Flemming Skov Nielsen tilbød en andel i firmaet:

- Det kom virkelig bag på mig, og umiddelbart ville jeg ikke binde mig til virksomheden i dét omfang, der var tale om. Men efter længere overvejelser kunne jeg jo konkludere et stort udviklingspotentiale. Og så var familien faldet godt til i Brande.

På daværende tidspunkt havde Flemming V.T. Rasmussen 130.000 kroner stående på sin opsparing. 110.000 af dem satte han i JCN - en klar understregning af de muligheder, han så i familieforetagendet, og de følgende år skulle investeringen da også vise sig være den rigtige. Entreprenørfirmaet med ham som økonomi- og indkøbschef kunne nærmest gå på vandet med stor stigning af vundne opgaver, der blev til gode projekter for kunder og samarbejdspartnere og økonomisk fordelagtigt for virksomheden.

- Vi var dygtige til at vælge de rigtige udbud, men vi var også begunstiget af tiden. Vi troede, at vi var verdensmestre, og det blev en god lærdom, vi har taget med os; ikke at lade sig rive med, fordi man har medvind, men at spille hinanden gode, også i regnvejr. For markedet vender altid.

Og det gjorde det også dengang, og det påvirkede hele byggeriet i mange år frem.

For JCN betød finanskrisen, at man i marts 2009 mistede 60 % af omsætningen. I den tid havde Flemming V.T. Rasmussen flere jobmuligheder på hånden, men han ville ikke forlade, hvad der lignede en synkende skude.

- Jeg ønskede ikke at svigte familien og alle medarbejderne, der havde taget imod mig med åbne arme. Så jeg var fast besluttet på at blive til det sidste, om så at det skulle ende med en konkurs.

Turn-around og specialist i boligbyggeri

Det endegyldige nederlag blev dog afværget, og så småt fik virksomheden kæmpet sig op fra den ene opgave til den anden.

I 2013 - og stadig i efterdønningerne af kampen for at undgå konkurs - fremlagde den daværende ejer ham endnu en gang et overraskende tilbud: En yderlig investering i virksomheden med mål om generationsskifte.

Flemming V.T. Rasmussen vurderede dog risikoen som værende for stor og afslog, men blev dernæst bedt om at komme op med en plan, der kunne gøre et generationsskifte attraktivt.

Et år senere - efter at have gået hele forretningen og hver en opgaves rentabilitet efter i sømmene - indgik Flemming V.T. Rasmussen og Flemming Skov Nielsen en aftale, som indebar store ændringer for JCN, der skulle trimmes, og her blev den nye medejers manglende byggetekniske baggrund en stor fordel:

- Jeg har aldrig afholdt mig fra at stille de 'dumme' spørgsmål, og dengang som senere gennem årene har det resulteret i nye måder at gøre tingene på. Det er medført en bevidstgørelse om, hvorfor vi gør, som vi gør, og derfor gør vi i dag intet af vane og uden tanke, forklarer han og uddyber:

- Hvorfor tro, at man kan være ekspert i både at bygge boliger, erhverv, industri mm.? Det er der jo ingen, der kan. Det er fint at brede sig over flere typer af byggeri, men så skal man også stå ved, at kvaliteten bliver derefter. Ellers er det utroværdigt over for kunderne.

Det var ud fra dette spørgsmål, at beslutningen om at ændre JCN til JCN Bolig blev truffet. Fremover skulle virksomheden udelukkende beskæftige sig med boligbyggeri. Flemming V.T. Rasmussen blev udnævnt til adm. direktør, og virksomheden skulle være specialist i stedet for generalist. Dét skulle der lægges en strategi for, og her ydede blandt andre nuværende salgs- og udviklingsdirektør, Lars Adamsen, og teknisk direktør, Benny Maagaard, der begge i dag er medejere af JCN Bolig, et stort bidrag:

- Som i dag, når vi former et projekt fra bunden, var det også dengang afgørende, at vi sad flere om bordet. Uden sparring bliver ingen bedre, hverken medarbejderne eller direktøren, forretningen eller kvaliteten til kunderne. Den tilgang holder vi fast i, fordi vi kan se, at den virker. Det koster lidt mere i starten, men resultatet bliver også flere gange bedre.

Omstruktureringen betød også, at alt overflødigt materiel blev solgt på auktion, som virksomheden selv afholdte i sine store haller i Vildbjerg:

- Alle var overbeviste om, at vi var gået konkurs, fortæller direktøren.

- Men tværtimod betød salget, at vi nu kunne investere alt i boligbyggeri.

Værdifulde modsætninger og forskellige kulturer

De følgende år vækstede JCN Bolig fra 10 til 60 funktionærer og udvidede til det østjyske marked med oprettelse af kontor i Aarhus. Senere fulgte ekspansion til Storkøbenhavn, men kontoret i Vildbjerg har man stadig. For trods succesen har JCN Bolig holdt fast i, hvad virksomheden er; de værdier, den blev grundlagt på, og de mennesker, der skaber dens videre udvikling:

- Foruden at lægge den rigtige plan har vi været gode til at finde den rette sammensætning af medarbejdere, der værdsætter ordentlighed og sammenhold. Ofte beskytter man sit eget job, men hvis vi vil hinanden og kunderne det bedste, spiller vi hinanden bedre og byder ind, fordi beslutningerne og diskussionerne har betydning for hver enkelt - og det er til alles bedste.

Alle nyansatte og chefer deltager derfor i introforløb, så alle medarbejdere har et indgående kendskab til kollegernes hverdag og opgaver, ligesom studieture for hele virksomheden er en fast bestanddel. Her skabes tættere relationerne på tværs af afdelingerne, hvilket resulterer i færre uoverensstemmelser afdelingerne imellem, når der i hverdagen sker fejl og misforståelser:

- Kultur skabes af mennesker, og der er vi forskellige alt efter, om vi for eksempel har en håndværksmæssig baggrund eller har læst til ingeniør. De forskelle skal alle medarbejdere være bevidste om, så vi forstår og respekterer hinandens valg og metoder og taler sammen i stedet at kritisere modparten. Her er ingen modparter, kun medspillere.

Flemming V.T. Rasmussen nævner til eksempel sit mangeårige og tætte samarbejde med grundlæggeren Flemming Skov Nielsen:

- Han er byggemand, og jeg er økonomimand, men det har vi fra starten været bevidste om og set mulighederne i at gøre os stærkere sammen. Det har givet os mulighed for at give hinanden modspil - og det skal jeg love for, at vi har gjort - og det har bragt os til, hvor vi er i dag. JCN Boligs succes var aldrig sket uden Flemming (Skov Nielsen), og vores sparring har været uvurderlig og er det stadig, siger den nuværende direktør, der i 2020 overtog virksomhedens aktiemajoritet.

Det fulde lederskab har dog ikke ændret ved, at 'flest mulige skal vide mest muligt' og 'alle skal kunne komme til alle', hvorfor Flemming V.T. Rasmussen fastholder at have hands-on på det meste. Og det kan kun lade sig gøre, hvis JCN Bolig ikke bliver for store, fortæller han:

- Vi ønsker ikke at være størst. Men målet er at blive størst af de næststørste entreprenører i landet - lige uden for top 10, hvor det stadig er muligt at holde bureaukratiet nede og dermed stadig være skarpe på pris og kvalitet.

Så selvom virksomheden arbejder med planer for fem år ad gangen, er det handlingsplanerne, som ajourføres for hvert eneste kvartal, der reelt bestemmer retningen:

- Det er godt med langsigtede planer, men vi bliver også nødt til hele tiden at sætte gang i mindre optimeringsprocesser, som vi løbende kan lære af og bakke ud af uden større risiko, hvis det ikke går som ønsket. Ellers vågner vi en dag og bliver nødt til at sætte alt på ét bræt, fordi omgivelser kræver forandringer, vi ikke ved, hvordan vi skaber.

Større selvsikkerhed og mere kontrolleret vækst

En agil tilgang, JCN Bolig har arbejdet ud fra i snart 20 år, og som nu for alvor vinder frem i byggebranchen, der i langt større grad er ved at omstille sig efter samfundets krav og behov end tidligere.

Senest har virksomheden ageret ved at udvide forretningsområdet med en ny sektion inden for rækkehuse, som man over længere tid har oplevet stigende efterspørgsel på fra eksisterende kunder som pensionskasser, investeringsfonde og udviklingsselskaber.

Inden lanceringen i midten af maj i år blev konceptet prøvekørt på en ordre, hvorfor Flemming V.T. Rasmussen kan garantere det rette prisniveau med kvalitetsniveau, som kendetegner virksomheden.

Han fortæller videre, at aktiviteten på rækkehuse i første omgang bliver på virksomhedens primære markeder i Midt- og Østjylland og Sjælland, men at ambitionen er at dække Danmark som helhed. Dermed vil JCN Bolig kunne levere alt i boligbyggeri til BtB-kunder; fra rækkehuse, ferieboliger, ungdomsboliger, etageboliger samt renovering af boliger.

- Vi skal hele tiden gøre os ekstraordinært umage, ellers lever vi på lånt tid, indtil markedet vender. Samtidig vil vi stadig vækste kontrolleret, og det har vi strukturen til at gøre, siger han og skal stadig vænne sig til at italesætte ambitionerne til offentligheden:

- Vi er og bliver en vestjysk virksomhed, så det kræver en mentalitetsændring at turde sige, at vi vil være de bedste. Men vi er blevet mere selvsikre i kraft af vores succes og det faglige ståsted, vi har i dag.

Og på spørgsmålet om, hvor det så vil føre virksomheden hen i fremtiden, svarer han - med kendetegnende mådehold:

- Vi følger planen og fortsætter med dét, vi altid har gjort, og som vi ved, at vi kan. Og skulle der tilfældigvis dukke en ny mulighed op, så ser vi på det til den tid.

Som da lokalavisen havde en stillingsannonce om et job i Timring uden for Vildbjerg.

Tilbage

keyboard_arrow_up